Adopteer een kerstboom

Adopteer een kerstboom, duurzame kerstbomen in Groenekan en andere plekken in Nederland

Adopteer een kerstboom

Adopteer een Kerstboom: ik vind het echt een fantastisch concept! Vorig jaar zochten we een kleine boom uit in Groenekan: nummer 2010. We betaalden de boom en een tientje statiegeld en mochten de boom toen mee naar huis. En oh, wat hebben wij goed voor onze 2010 gezorgd! We lieten hem rustig een nachtje wennen in ons huis toen de kachel uit stond. Hij kreeg een plekje ver van de verwarming. Natuurlijk mocht hij dicht bij het raam zodat hij genoeg zonnestraaltjes kreeg. En uiteraard kreeg nummer 2010 steeds genoeg water. Ik denk dat onze kamerplanten er een beetje jaloers van werden.

Adopteer een kerstboom op Ecolicious Blog. Duurzame kerstbomen.

Zou hij nog leven?

Rond Driekoningen ging onze boom weer naar zijn eigen huis: naar de volle grond in Leusden. Een heerlijke plek lijkt me, voor een kerstboom. Samen met je vrienden lekker chillen in het bos. Voor ons was het spannend: hadden we goed genoeg voor nummer 2010 gezorgd? Zouden zijn wortels weer kunnen aarden in de grond? En ook: zou hij groter groeien? In de zomer heb ik nog vaak aan ons boompje gedacht. Ik was zelfs van plan om in mijn blogverlof bij hem op bezoek te gaan. Maar het kwam er niet van. Dus het bleef spannend.

Adopteer een Kerstboom. Duurzaam alternatief voor gewone kerstboom op Ecolicious Blog.

Blijdschap

Eind november kwam eindelijk het verlossende mailtje uit Groenekan. Kerstboom 2010 leefde nog! Vanaf 7 december mochten we hem ophalen. Je hebt geen idee hoe vrolijk ik daarvan werd. Ik denk dat ik gouden lichtjes straalde. Best gek eigenlijk, het gaat tenslotte “maar” om een kerstboom. Maar toen ik onze boom ging ophalen, voelde het alsof ik een verre vriend eindelijk weer zag. En jawel, wat bleek, onze boom is gegroeid! En hij is knalgroen en heeft prachtige naalden! Ik moest er zelf een beetje om lachen maar ik was echt super blij!

Adopteer een kerstboom. Duurzaam alternatief voor kerstboom op Ecolicious Blog.

De fik er in

Eigenlijk moet ik je ook vertellen hoe het nou zo kwam, van onze adoptie. Toen mijn zoon nog wat jonger was, vertelde ik hem dat hij goed voor onze gewone kerstboom moest zorgen. Als de kerstboom water moest krijgen, zei ik bijvoorbeeld “de kerstboom heeft dorst”. Tja en toen kwam de vraag waar de kerstboom dan heen ging toen we hem na Oud & Nieuw op de stoep zetten. Ik kon dat kleine ventje onmogelijk de waarheid vertellen: “naar de brandstapel, lievie”. Dus vertelde ik hem dat hij met zijn vriendjes weer in het bos mocht spelen en groter mocht worden van de zon en de aarde. En dat hij dan volgend jaar weer gezellig een maandje kerstboom mocht spelen. Dat dit verhaal ondertussen hartstikke waar is, vind ik fijn!

Adopteer een Kerstboom. Duurzaam alternatief voor gewone kerstboom op Ecolicious Blog.

Eco?

Ik realiseer me dat ik nu wel heb verteld wat er zo ‘Licious’ is aan Adopteer een Kerstboom is. Maar ik heb nog niet uitgelegd wat er ‘Eco’ aan is. Wel, de kerstbomen worden gekweekt op biologische kwekerijen. Dus zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De bomen komen uit Nederland, dat scheelt in de vervoerskosten. De bomen kunnen een aantal jaar mee en worden dus niet zo maar verbrand na 1 jaar. Dus een stuk duurzamer dan een boom zonder kluit die na een paar weken al weer bij het grofvuil staat. In sommige gemeentes wordt er dan trouwens biogas van gemaakt, maar toch is het natuurlijk duurzamer om de boom dan eerst een paar keer in huis te hebben.

Adopteer een kerstboom. Duurzaam alternatief voor gewone kerstbomen op Ecolicious Blog.

Nep is ook niet alles

Je kan een kunstboom overwegen. Maar een echt duurzaam alternatief is dat niet: die bomen raken uit de mode, je smaak verandert en ook de kunstboom staat dan eerder bij het grofvuil dan nodig is. Milieucentraal schreef een uitgebreid stuk over de voor- en nadelen van de verschillende kerstbomen. Zelf heb ik een hele verzameling Christmas tree 2.0 op Pinterest aangelegd. Daar kan je heel veel inspiratie vinden voor een zelfmaakboom van bijvoorbeeld afvalhout. Dat is denk ik nog wel de meest duurzame oplossing. Zelf ga ik voorlopig voor adoptie. Te leuk! Inmiddels zijn er op meerdere plekken in Nederland uitgifteplekken. En nu nog een vraag aan jou: nummer 2010 is natuurlijk geen goeie naam voor een verre vriend. Wat denk jij, hoe zullen we onze boom noemen?

Adopteer een kerstboom. Duurzaam alternatief voor kerstbomen op Ecolicious Blog.