Hylke van Niel – Dutch Sustainable Design

Hylke van Niel bijt de spits af in de nieuwe Ecolicious categorie Dutch Sustainable Design! Hylke maakt prachtige, innovatieve meubels van duurzaam hout uit Nederland. Ik mocht Hylke een paar vragen stellen, lees mee!

Hylke van Niel - Dutch Sustainable Design - Nederlands Duurzaam Design

Hoe ziet jouw dag er uit?

Na het opstaan en de eerste kop koffie, pak ik mijn fiets en trek er op uit met mijn hond. Al fietsend door het Drentse landschap laat ik mij inspireren door de vormen en materialen die ik tegenkom. In dit jaargetijde pluk ik her en der een paddenstoel uit de berm. Ik probeer de tijd te nemen om te genieten van al het moois dat de natuur biedt. Bij thuiskomst ga ik aan de slag. Ik kruip achter de tekentafel of ga verder met werken aan een van mijn meubels in productie. Ook zijn er nog mails en telefoontjes af te handelen van geïnteresseerden en klanten. Mensen bieden mij spontaan bomen aan en vragen naar de mogelijkheden om van ‘hun’ boom een meubel te ontwerpen. Het is etenstijd. Met de hond wandel ik naar de dorpsbakker. In de moestuin en het kippenhok vind ik de rest van de ingrediënten voor mijn lunch. ‘s Middags staat er een afspraak gepland met een collega uit de regio om te brainstormen over de mogelijkheden tot samenwerking. Bij het haardvuur komen veelal de mooiste ideeën tot leven en maken we afspraken voor de toekomst. ’s Avonds bereid ik het avondeten, waarbij ik ook graag gebruik maak van lokale producten (zoals paddenstoelen in de herfst).  Daarna nog even hout kloven, vrienden ontmoeten en spelen met mijn dochter.

Hylke van Niel - Dutch Sustainable Design - Nederlands Duurzaam Design

Waar haal je inspiratie uit?

Het materiaal laat ik spreken; het uiterlijk van het meubel wordt hierdoor bepaald. Een in het oog springende noest, een scheur of een schimmel… Inspiratie haal ik uit het alledaagse. De natuur en de mensen om mij heen.

Hylke van Niel - Dutch Sustainable Design - Nederlands Duurzaam Design - Meubels van duurzaam hout uit NederlandWat is jouw lievelingsstuk tot nu toe?

De laatste stoel die ik heb gemaakt. Technisch gezien een grote uitdaging, waarbij ik de grenzen van de eigenschappen van hout heb opgezocht. De stoel is zeer stevig, zonder het gebruik van chemische lijm en schroeven. Het meubel bestaat volkomen uit hout!

Hoe kwam je op het idee van jouw bedrijf?  (en waarom duurzaamheid?)

Ik heb een passie voor hout en wil graag laten zien dat je met inlands hout hele mooie, functionele meubels kunt maken. Hier hoeven geen regenwouden voor gekapt te worden. In plaats van teak kun je ook kiezen voor eiken. Net zo mooi en functioneel, maar je laat een veel kleinere ‘footprint’ achter. Ik kies voor duurzaamheid: we gooien al zo veel weg en hechten al zo weinig waarde aan zaken. Wat is er mooier dan een meubel met een ziel, een exclusieve aanschaf voor het leven.

Wat is jouw duurzame tip aan anderen?

Kijk eerst dichtbij, dan pas ver weg.

Welke andere Dutch Sustainable Designer bewonder je?

Melle Koot. Inspirerend: een vrije denker met prachtige ontwerpen.

Hylke van Niel - Dutch Sustainable Design - Nederlands Duurzaam Design - Duurzame houten meubels

Hier wordt ik dus echt heel blij van! Hout uit de buurt, zulke mooie spullen, echt ambachtswerk. Ik hoop dat jullie er net zo vrolijk van worden!  Hylke geeft het Dutch Sustainable Design stokje door aan Melle Koot, hopelijk meer over hem in de volgende aflevering!