Op Hodenpijl in Schipluiden: Biologische Oase

Ecolicious Lunch bij Op Hodenpijl bij Biologisch Restaurant de Herdershof in Schipluiden vlak bij Delft

Buitenplaats

Op Hodenpijl is een bourgondische buitenplaats in het plaatsje Schipluiden vlak bij Delft. Ik heb er heel fijn in de tuin met landelijk uitzicht gezeten. De salade van Biologisch Restaurant de Herdershof was verrukkelijk. De ingrediënten waren biologisch en/of uit de streek. Einde bericht. Want eigenlijk zegt de foto hier boven alles, vind je niet? Zo heerlijk! Als ik het zie wil ik meteen weer terug. Ooooh vooruit, ik vertel nog een beetje meer over de buitenplaats Op Hodenpijl.

Op Hodenpijl in Schipluiden Midden-Delfland Biologisch restaurant vlak bij Delft met biologische moestuin en streekproducten | Ecolicious Blog over Duurzaamheid

Fietstocht naar Schipluiden

Ik was bij mijn coach geweest. Het was zonnig en ik was in voor een tripje met de fiets. Want een mens moet af en toe de dag plukken. Ook als het zo maar een dinsdag in juni is. Dus zo gezegd, zo gedaan en na een mooi fietstochtje zag ik het kerkje van Opluiden. Het kiezen van de kaart was moeilijk, zo veel lekkere dingen kon ik kiezen. Veel bijzondere kaasjes, vega’s halen hun hart hier op.Ik bestelde een heerlijke groenten salade. En ontdekte dat gegrilde radijsjes goddelijk zijn. En ik dronk er een Eco wijntje en een Rootz, een smakelijke biologische Smoothie.

Op Hodenpijl in Schipluiden Midden-Delfland Biologisch restaurant vlak bij Delft met biologische moestuin en streekproducten | Ecolicious Blog over Duurzaamheid

Instant Rust

Voordat ik ging eten in de tuin, nam ik eerst een kijkje in het kerkje. Instant rust. Dat overviel me toen ik het kerkje binnenliep. De grap van dit verhaal is dat ik op zoek was naar rust die dag. Ik had een wirwar van Ecolicious plannen in mijn hoofd. Vandaar ook dat ik op weg was naar mijn coach. Daar vond ik het een beetje, de rust. Al fietsend door het mooie Delft verstilde ik ook enigszins. Maar dan dat kerkje… Boem, boven op m’n hoofd viel het: een dik pak rust. Er stond notabene vage meditatie-tingeltangel-muziek op. Misschien word ik oud of eindelijk een echte alto. Maar kerk en muziek hadden hun uitwerking! In het filmpje zie je het kleuren schouwspel dat de zon veroorzaakte door te schijnen door het gerestaureerd glas in lood. En gelukkig had ik daar op dat moment oog voor!

Hard werken, maar waarvoor?

De buitenplaats Op Hodenpijl is gestart door een echtpaar. Man en vrouw werkten eerst jaren samen in hun eigen transportbedrijf dat steeds groter en succesvoller werd. Na jaren hard werken kwamen de levensvragen: waarom eigenlijk, al dat harde werken? Het echtpaar ging op pelgrimstocht en kwamen gelouterd terug. Ze kochten de oude kerk Opluiden met de bijbehordende gebouwen. De oude kerk werd destijds gebruikt als opslagplaats. In de kerk hangen nu foto’s van die opslagplaats. Daarop zie je dat er werkelijk helemaal niets meer te zien was van het mooie plafond. Het doel van de huidige eigenaren was om de kerk te restaureren en daarna als het ware terug te geven aan de gemeenschap van Midden-Delfland. Inmiddels zijn er tal van activiteiten in de verschillende gebouwen: lezingen, cursussen, yoga, noem maar op. Alles met een bewust tintje. Je kunt er zelfs overnachten in de Herberg. De buitenplaats heeft een eigen biologische moestuin. En zelfs eigen kippen en varkens. Voor de rust in het kerkje en het heerlijke eten ga ik zeker nog eens terug. Misschien deze zomer nog wel, op een zondag, om van een heerlijke boerenlunch te smikkelen! Hmmm!

Op Hodenpijl in Schipluiden Midden-Delfland Biologisch restaurant de Herdershof vlak bij Delft met biologische moestuin en streekproducten | Ecolicious Blog over Duurzaamheid